Kalau aritu aku dok handle kursus induksi DCA la ni aku plak nak jadi peserta.. aku pegi kursus induksi khusus MOT kat akademi JPJ Jalan Kebum Teh JB.. al maklum la skarang ni kami tak leh conduct any courses neither in hotels nor resorts.

We started our journey on Sunday, July 6th 2008. We travel by bus.. guess what? Kami pegi 2 buah bas.. satu bas MOT yg lama skit another one bas baru yg warna kuning (anybody yg keje Putrajaya will know wich bus that I mean). Only peserta from MOT travel with that yellow bus, others from DCA, JKJR, Lembaga Pelabuhan travel dgn bus kelabu tu.. well takpe la at least naik ramai2 lagi seronok..

The academy was an old JPJ building before they transfer to a new place. Satu bilik ada 3 katil but the ladies stay 2 org sebilik je… toilets and showers semua kat hujung… kira okay la tu kalau nak banding masa kursus PTD Unggul kat Kem Dato’ Sagor, Pasir Salak dulu sbb yg ni showernya ada pintu!

group presentation

group presentation

Semua peserta sampai on time.. except one from DCA.. yeah peserta DCA should know who was that person! Mmm memandangkan sebelum ni aku yg arrange all the names from DCA, so urusetia asyik2 refer kat aku la.. uishh malu makcik bila ada peserta DCA buat hal!

Hari yang ditunggu2 dalam kursus ni tiba jugak..

angin kuat ni!

angin kuat ni!

LAWATAN KE JABATAN LAUT JOHOR! Kami gerak 2 bus jugak tapi kali ni ada escorts dari Penguasa JPJ.. perghh best sungguh sebab habis semua jalan dia blok tuk bg bus kami lalu.. bukan apa kita org kena ikut time kalau tak kang problem plak schedule that day..

Sampai sana dapat penerangan serba skit… “haa tu atok dia la punya keje!” hehehe itu ayat gempaq from Jabatan Laut… ingat tak kawan2?? Lepas tu kami di bawa naik bot ambulan yg baru je dia org dapat.. setakat nak isi dalam 80 org tu takde hal la.. kami di bawa belayar tgk pelabuhan PTP dan border perairan Malaysia – Singapore.. dapat la lalu bawah Jambatan Link Ke-2.. We also had a chance to see WPE.. it was a great jurney! Thanx a lot Jabatan Laut Johor for the great experience.

Belah malam pula kami dapat peluang melawat ke Danga Bay.. well there’s nothing much to see just an ordinary place like others.. diners, shopping complexes and we managed to go the Fun Fair .. Farah, Lyn, Hajar and me tried the marry go round… hehehe bila lagi nak rasa jd budak2 kan…

naik mary go round

naik mary go round